Minus u budžetu zbog poreskih olakšica

BEOGRAD, 17. maja 2011. (Beta) - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović upozorio je u utorak da će budžet Srbije imati za oko milijardu dinara manje prihode zbog primene uredbe od poreskim olakšicama poslodavcima za zapošljavanje.

Petrović je za agenciju Beta rekao da je Fiskalni savet tu procenu predočio Vladi pre donošenja uredbe kojom su poslodavci na godinu dana oslobodjeni plaćanja poreza i doprinosa za zapošljavanje mladjih od 30 godina i starijih od 45 godina, dok za ostale novozaposlene u tom periodu neće plaćati doprinose i 30 odsto poreza.

"Fiskalni savet je ocenio da se poreskim podsticajima novozapošljavanja uvodi neravnopravan odnos izmedju trenutno zaposlenih i onih koji će dobiti radno mesto, a istovremeno se ne uvećavaju poreski prihodi jer ta mera neće doprineti da se poveća broj onih koji će plaćati poreze", istakao je Petrović.

Vladinom uredbom o oslobadjanju plaćanja poreza i doprinosa za nove radnike, kako je ocenio Fiskalni savet, "potkopava se predvidivost i kredibilitet poreskog sistema". Fiskalni savet je ukazao da je moguća i zloupotreba te uredbe, odnosno da poslodavci fiktivno zatvaraju preduzeća i otvaraju nova, kako bi iskoristili poreske olakšice.

Problematično je, mišljenje je članova Fiskalnog saveta, to što se uredba o poreskim podsticajima za otvaranje novih radnih mesa, može tumačiti kao pomilovanje obveznika koji su, kršeći poreske zakone, delimično ili potpuno poslovali u sivoj zoni.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.