Bolji izvoz poljoprivrednih proizvoda

NOVI SAD, 17. maja 2011. (Beta) - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je u utorak u Novom Sadu da su statistički pokazatelji izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima 2011. bolji nego prošle godine.

Za prva tri meseca Srbija je zabeležila izvoz poljoprivrednih proizvoda od 607 miliona dolara i ukupan spoljnotrgovinski suficit od 333 miliona, rekao je Bugarin na poslovnom skupu, koji je na 78. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu organizovala Kredi agrikol banka.

"To nam pokazuje da se u oblasti poljoprivrede proizvodi berzanska roba i da se njome u Srbiji niko ne bi trebalo baviti iz entuzijazma", rekao je Bugarin i pozvao državu da obezbedi veća srestva za podsticaje u poljoprivredi.

On je izneo podatak da je 2004. godine agrarni budžet činio pet odsto budžeta Srbije i da je od tada permanentno padao do udela od 2,6 odsto tokom poslednje dve godine. "Uzimajući u obzir značaj ove privredne grane za Srbiju, to je nedovoljno i ne može se kvalifikovati kao razvojni i podsticajni budžet. Budžet mora imati razvojnu dimenziju i država mora izdvojiti mnogo više za agrar", rekao je Bugarin.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.