Čarls Simić predstavio zbirku poezije

BEOGRAD, 17. maja 2011. (Beta) - Američki pesnik i esejista srpskog porekla Čarls Simić (1938) predstavio je u utorak u Beogradu knjigu poezije "Iščekujući presudu", objavljenu u prevodu na srpski jezik.

Govoreći o tome kako doživljava svoju poeziju na srpskom a kako na engleskom jeziku, Simić je istakao da, budući da je rodni Beograd napustio početkom pedesetih godina prošlog veka, vremenom izgubio sposobnost da razume značenjske nijanse pojedinih srpskih reči.

"Ne predstavlja mi problem da razumem same reči, ali shvatio sam da sam izgubio osećaj za razumevanje nijansi u njihovom značenju, odnosno da ne shvatam kako one zvuče srpskim čitaocima, kakav efekat proizvode kod njih", rekao je Simić.

Prema Simićevim rečima, pisanje poezije je neka vrsta dijaloga pesnika sa čitaocem koji je uhvaćen u klopku, odnosno u poetski svet autora.

U vreme kada je počeo da piše poeziju, sredinom prošlog veka, u Americi nije bilo tako mnogo talentovanih mladih pesnika kao danas, ocenio je Simić, koji je stalni kritičar magazina "New York Review of books", a predavao je i književnost na Univerzitetu Nju Hempšir.

Pogledajte još