TURIZAM VIŠE NIJE NA RESPIRATORU: Koliko su poskupeli hoteli i restorani?

Dugo odlagane svadbe i proslave sada pune sale beogradskih restorana i radnim danima. Direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov kaže za RTS da je turizam bio na respiratoru, a da je sada na kiseoniku. Ističe da se poskupljenja zbog rata u Ukrajini prelivaju i na turizam.

Georgi Genov, gostujući u "Beogradskoj hronici", rekao je da se poskupljenja najpoznatijih hotela i restorana kreću od 10 do 20 odsto, zbog poskupljenja troškova, energenata i hrane.

- Normalno je da mora da dođe do povećanja cena kada su hoteli u pitanju, bar 10 do 20 odsto, bez obzira na poskupljenja. U razgovoru sa hotelima, poznatim restoranima rečeno mi je da nema prostora za povećanje cena, bez obzira na troškove - kaže Genov.

Ističe i da "turizam nije više na respiratoru", što je bio slučaj kada je epidemija bila u jeku, ali da se i sada, zbog rata u Ukrajini, otkazuju rezervacije.

- Turizam je bio na respiratoru i sada je na kiseoniku, koji se priprema da uđe u fazu respiratora. Počinju otkazivanja rezervacija. Deo smo evropskog tržišta, kao i ruskog. Otkazuju rezervacije iz Indije, Nemačke, Austrije, drugih zemalja - kaže Genov.

Dodaje da u "fazu respiratora" ulaze gradski hoteli, za razliku od planinskih i banjskih hotela.

- Planinski i banjski hoteli dobro rade i interesovanje je veliko, ali i tu je problem. Ako idu sa povećanjem cena, kazniće ih sutra domaći gosti, kada se normalno bude otvorilo tržište - objašnjava on.

Ističe da su hotelima i ugostiteljima domaći gosti najviše pomogli da "prežive" 2020. i 2021. godinu.

Direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije zaključuje da su u najtežoj situaciji četrdesetak hotela, koji nisu dobili pomoć države iz administritivnih razloga, a problem je i odlazak kadrova.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još