Počinje nova runda dijaloga sa Prištinom

BRISEL, 17.maja 2011.(Beta) - Šef delegacije Beograda Borislav Stefanović rekao je u utorak u Briselu da je moguće u dijalogu s Prištinom postići rešenja za matične knjige, katastre i možda slobodu kretanja, dok šefica prištinskog tima Edita Tahiri očekuje i otvaranje pitanja nestalih, kulturne baštine, kao i prodor oko slobode kretanja, trgovine i energetike.

Stefanović je, uoči nove runde dijaloga s Prištinom, upozorio da je veoma loše što se iz Prištine preti "uzvratnim merama" u trgovini sa Srbijom i Bosnom, izrazivši očekivanje da će na to reagovati nadležni u zoni regionalne trgovine CEFTA, čiji je UNMIK-Kosovo ravnopravan član.

To bi, po njegovim rečima, bio jednostran potez koji bi promenio stanje na terenu, jer je opšti stav da se mora zajamčiti sloboda kretanja robe, kapitala i ljudi u regionu.

Tahiri je dodala da "pozdravlja i nove zamisli Evropske unije koje su doprinele da se prevazidju poslednje razlike". Tahiri je rekla da očekuje da se predje i na pitanja "kulturne baštine i štete koja je nanesena kulturnoj baštini Kosova, nadoknadi štete, povratka nekih odnesenih umetnina".

Pogledajte još