Udovičić: Olimpijska viza je glavni cilj

"Ovo nam je izuzetno bitna godina, cilj je da izborimo olimpijsku vizu i čekaju nas dva velika takmičenja", rekao je Udovičić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je danas objavio spisak pred početak priprema za završni turnir Svetske lige u Firenci. Srbija će tamo braniti titulu osvojenu prošle godine.

Udovičić je istakao da će se reprezentacija okupiti u dve faze.

"Jedna grupa okupiće se 25. maja na Tašmajdanu, a ostatak po završetku Fajnal fora Evrolige u Rimu. Treniraćemo i na Zlatiboru, a potom u Beogradu", kazao je Udovičić.

On je naveo i da termin održavanja Fajnal fora Evrolige (3. i 4. jun) utiče na kalendar takmičenja reprezentacija.

"Nedavno smo na kongresu LEN predložili da se sledeće godine završni turnir pomeri na period od 11. do 13. maja", kazao je on.

Udovičić je rekao i da je na kongresu LEN razmatrana mogućnost da se poveća broj učesnika na Evropskom prvenstvu.

"Pričalo se i o promenama u sistemu kvalikacija za Olimpijske igre, ali i o predlogu da se od EP u Budimpešti 2014. godine poveća broj učesnika sa 12 na 16 ili 20 ekipa
", kazao je on.

Selekcija Srbije će u prvom kolu završnog turnira Svetske lige igrati protiv Kine.

"Od evropskih selekcija za najviši plasman konkurisaće Italija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska... Tu su i SAD i Australija, a ova dva tima su uvek enigma", rekao je on.

Udovičić je dodao i da mu smeta što se, kako je naveo, u javnosti s vremena na vreme omalovažava vaterpolo kao sport i uspesi Srbije.

"To je, čini mi se, ponekad i zlonamerno. Možda je to i pokazatelj slabosti ostalih sportova prema vaterpolu. Naši uspesi su posledica odličnog rada i selekcije. Nije problem, mi smo voljni da prenesemo svoje znanje drugim sportovima", zaključio je Udovičić.

Završni turnir Svetske lige igra se u Firenci od 21. do 26. juna, a osvajač titule će osigurati olimpijsku vizu za London 2012.

Pogledajte još