Srbija bi mogla da izgubi 300 miliona evra

PRIŠTINA, 18. maja 2011. (Beta) - Zvaničnici Kosova su upozorili da bi Srbija mogla da izgubi godišnje oko 300 miliona evra ako Kosovo zbog problema u primeni trgovinskog sporazuma Cefta preduzme iste mere kao i srpska strana.

Pitanje je sedmice kada će izvršne vlasti Kosova doneti odluku o recipročnosti u vezi sa uvozom proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo, najavili su predstavnici kosovske vlade, posto su Srbija i Bosna 2008. blokirale kosovske proizvode koji su bili sa pečatom Republike Kosova.

Tokom 2010. godine, ukupna vrednost izvezene robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo bila je veća od 300 miliona evra, a izvoz sa Kosova u ove dve zemlje je oko 4 miliona evra, prenela je Slobodna Evropa.

Predstavnici biznisa na Kosovu kažu da takav trend traje i ove godine.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je uvoz robe iz Srbije u poslednje dve godine u porastu. "U 2010. godini, uvoz iz Srbije je porastao za 22 posto u odnosu na 2009. godinu. U toku te godine, uvoz robe iz Srbije na Kosovo bio je u vrednosti od 209 miliona eura, dok je 2010. godine ta vrednost povecana na 255 miliona. Uglavnom su u pitanju prehrambeni proizvodi", izjavio je Stavileci za Slobodnu Evropu.

Pogledajte još