Požuda, oprez

Snimljen u kineskoj produkciji prošle godine, film je zasnovan  na noveli književnice Ajlin Čang i priča je o posleratnoj Kini i previranjima pre proglašenja Narodne republike Kine, 1949. godine. 

Ovaj politički triler je zbog eksplicitnih, naturalističkih scena seksa nazvan i erotskim trilerom. Ali, pre svega, to je lična drama  žene koja se žrtvuje u ime ideologije - priča o njenom sazrevanju, formiranju i stradanju. 

U 156 minuta opširne i pomalo razvučene priče neujednačenog tempa, Ang Li se bavi sudbinom Vang koja za vreme II svetskog rata beži iz svog sela u Hong Kong i pridružuje se univerzitetskoj pozorišnoj trupi koja postaje čvrsto povezana grupa prijatelja. Oni postaju i politički aktivni i smišljaju plan otpora. Vang se predstavlja kao žena bogataša ne bi li se približila društvenom krugu u kom je gospodin Ji, političar u usponu pod okriljem poslušne kolaboracionističke vlade. Vang postaje njegova ljubavnica da bi njena zaverenička grupa mogla da ga ubije. Sticajem okolnosti plan propada, a posle tri godine ljubavnici se sreću u Šangaju. On je šef tajne policije a destruktivna ljubavna veza (i tajni plan s njom) ponovo oživljavaju. Reditelj je snažno uronio u prirodu brutalnog erotskog odnosa koji razotkriva i složenost motiva aktera i složenost ljudske prirode. 

Posebna vrednost filma jesu glumci - Vei Tang, u ulozi Veng, i Toni Lung Čiu, u ulozi gospodina Jia, glume ’ispod površine’, mimikom, očima i to je posebno snažno u ključnim scenama filma. Lik Veng se u filmu razvija - ona kao špijunka-ljubavnica postaje svesna svoje žrtve i u mračnom odnosu nalazi autodestruktivno zadovoljstvo i smisao. Toni Ling Čiu tumači mračnog čoveka vlasti, krutog i sa dva lica, sadistu i autokratu kome delići ljudskog samo blesnu i jave se u naznakama. 

Zahtevan, film traži posebno angažovanje gledaoca. Nadrasta priču smeštenu u konkretan vremenski okvir i postaje priča o ljudskoj žrtvi, erosu i tanatosu, porivima i ponorima čoveka, njegovom mraku i delićima svetla. 

Film ’Požuda oprez’dobio je 2007. godine u Veneciji nagradu ’Zlatni lav’ kao najbolji film Festivala. Ang Li, reditelj rođen na Tajvanu i školovan u SAD u filmografiji ima raznolika ostvarenja koja se bave i Istokom i Zapadom. Filmovi s početka devedesetih ’Svadbeni pevač’ i ’Klopa, piće, čovek, žena’ bili su nominovani za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja, a prvog Oskara Li je osvojio za najbolji strani film’2001. godine, za režiju filma ’Pritajeni tigar, skriveni zmaj’ a 2006. dobio je Oskara za režiju za film’Planina Broukbek’

Jelena Jovanović

Pogledajte još