fbpx

EU treba da ograniči pristup lažnim azilantima

BEOGRAD, 18. maja 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u sredu da će Srbija i dalje preduzimati mere za rešenje problema lažnih azilanata, ali i da će tražiti od EU da ograniči pristup šengenskom prostoru onima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju.

"Formalno ćemo se obratiti EU, i to već sutra kada ćemo (predsedniku Evropske komisije) Žozeu Manuelu Barozu uručiti dokument sa sugestijama Srbije", kazao je Djelić u Skupštini Srbije na javnom slušanju na temu "Izazovi prisilnih migracija u Srbiji".

Djelić je kazao da sam šengenski prostor treba da promeni regulativu i da se onim osobama koje zloupotrebe institut azila ili borave nelegalno u zemljama EU ograniči pristup šengenskom prostoru.

"Radićemo na dva plana - na domaćem zakonodavstvu, ali ćemo tražiti i da sam šengenski prostor promeni sopstveno funkcionisanje tako da nam pomogne na tom zajedničkom putu. Tražimo od svih zemalja da urade ono što je uradila Norveška - da prepoznaju Srbiju kao zemlju iz koje se ne može tražiti politički azil", kazao je Djelić.

Djelić je ponovio da Vlada Srbije neće dozvoliti da na bilo koji način bude ugrožen beli šengen za koji je rekao da je ključna tekovina evropske integracije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.