RECEPT DANA: Čokoladna torta sa bademima

Sastojci:

Za kore:

- 12 belanaca
- 24 kašika šećera
- 21 kašika mlevenih badema
- 3 kašike brašna

Za fil:

- 12 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1 l mleka
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 100 g mlevenih badema
- 100 g seckanih badema
- 100 g čokolade za kuvanje

Za dekoraciju:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 4 dl slatke pavlake
- 50 g seckanih badema

Kore:

U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mešanje dodavati 8 kašika šećera. Potom dodati 7 kašika mlevenih badema i 1 kašiku brašna pa polako promešati. U okrugli kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil:

U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno, te sipati u ključalo mleko. Fil kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađen fil i umutiti mikserom. Pripremljen fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati mlevene bademe, u drugi seckane bademe, a u treći otopljenu čokoladu te svaki fil posebno promešati.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati filom od mlevenih badema i prekriti drugom korom. Zatim naneti fil od čokolade i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od seckanih badema. Istopiti 100 g čokolade i njome premazati tortu.

Izvor: Posaljirecept.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još