ONLAJN PRIJAVA: Upis u srednje škole i ove godine preko portala Moja srednja škola

Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu i ove školske godine obavljaće se elektronskim putem preko portala Moja srednja škola, www.mojasrednjaskola.gov.rs, saopšteno je danas.

- Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, od prošle godine jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu - navodi se u saopštenju Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na navedenom portalu, roditelji i drugi zakonski zastupnici će moći elektronskim putem, od 4. do 7. aprila, prvo da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani od 13. do 22. maja, dok će rezultati takođe moći da se pogledaju onlajn.

- Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Кalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 27. do 29. juna. Roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na pomenutom portalu 1. jula. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita - dodaje se u saopštenju.

I ove godine lista želja će moći da se podnese putem tog portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 6. jula, a oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid i u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Izvor: Kurir.rs/Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još