DODATNO POGORŠAVAJU BOLOVE: Izbegavajte četiri prehrambene navike ukoliko imate problem sa artritisom

U zavisnosti od težine vašeg stanja, simptomi artritisa mogu da variraju od blago frustrirajućih do strašno bolnih. Postavlja se pitanje koliko prehrambene navike mogu da pogoršaju ovo stanje?

Iako ne postoji poznati lek za artritis, postoji nekoliko namirnica za koje je utvrđeno da pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima, i kod otoka i ukočenosti. S druge strane, postoji i nekoliko namirnica koje treba izbegavati, piše "Eat This, Not That".

1. Uzimate previše dodatog šećera

Bilo bi potcenjivanje reći da dodatni šećer ne čini nikakvu uslugu vašem zdravlju. A kada je u pitanju artritis, to može da izazove dodatne probleme vašem telu.

- Jedna od najgorih navika je ishrana koja je bogata dodatnim šećerima, kao što je uživanje u previše slatkiša, slatkih pića ili drugih izbora koji sadrže mnogo šećera i malo korisnih hranljivih materija - kaže dijetetičarka Džuli Apton.

Ona dodaje da "razlog zašto je ovo tako loše za artritis je taj što šećer izaziva upalu u telu, a artritis pogoršava sistemska upala".

Dok su peciva, zaslađena pića i slatkiši uobičajeni krivci, postoji nekoliko nesumnjivih izvora šećera koji se nalaze u prerađenoj hrani, od kojih se mnogi često pogrešno smatraju zdravim.

2. Nedovoljno unosite namirnice biljnog porekla

Voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i semenke imaju antiinflamatorno dejstvo.

- Ove namirnice pomažu u suzbijanju upale, jer su bogate antioksidansima i vlaknima, što može da pomogne u promovisanju zdravih bakterija u crevima - kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro.

Ona dodaje da su "studije pokazale da pojedinci sa artritisom imaju ograničenu raznolikost crevnih bakterija".

3. Jedete namirnice s visokim sadržajem natrijuma

Iako so može da bude efikasan pojačivač ukusa, redovno konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma može da dovede do nekoliko zdravstvenih problema, osim artritisa. Ovo može da varira od glavobolje i nadimanja do visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Međutim, kada je u pitanju artritis, so može da dovede do toga da se javljaju otoci. Pored toga, kortikosteroidi, koji se obično koriste za lečenje reumatoidnog artritisa, mogu dovesti do toga da telo zadrži više natrijuma, prema The Arthritis Foundation.

Da biste znali koliko soli da unosite, Šapiro preporučuje čitanje etiketa o ishrani i odabir hrane sa manje od 20 odsto vaše dnevne vrednosti natrijuma. Ako ste u okruženju gde etikete nisu dostupne ili večerate van kuće, ona kaže da ograničite prženu hranu i tražite prelive za salatu i sosove sa strane.

4. Konzumirate previše zasićenih masti

Dok su istraživanja pokazala da zasićene masti izazivaju upalu masnog tkiva, studije su takođe otkrile da može da oslabi hrskavicu u zglobovima.

- Pokušajte da ograničite ili izbegnete hranu bogatu zasićenim mastima, a to su prvenstveno namirnice životinjskog porekla, sa visokim sadržajem masti poput crvenog mesa, maslaca, punomasnog sira i drugih punomasnih mlečnih proizvoda - kaže Apton.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još