Lars von Trir se šalio o Hitleru

KAN, 18. maja 2011. (Beta) - Danski režiser Lars von Trir izjavio je u sredu da se šalio kada je kazao da saoseća sa Hitlerom i da nije mislio da će njegove reči biti shvaćene ozbiljno.

U intervjuu Asošijeted presu posle konferencije za štampu na kojoj je, pored ostalog, izjavio da je "nacista" i da je Izrael "davež", Von Trir je kazao da je reči koje su uzrokovale buru izrekao pošto "nema mnogo toga da kaže" i da je to bila "improvizacija". "Nemam mnogo toga da kažem, pa sam morao malo da improvizujem i dopustim da osećanja koja imam na neki način postanu reči. Ta cela nacistička stvar, ne znam odakle je došla, ali puno vremena se provodi u Nemačkoj, ponekad želite da se osetite malo slobodnim i samo govorite o tom ......, razumete?", rekao je.

Von Trir je ranije na konferenciji za novinare uoči premijere njegovog filma "Melanholija" izjavio da "razume Hitlera". "Razumem čoveka", rekao je režiser o Hitleru. "On nije dobar momak. Malo saosećam sa njim", dodao je. Fon Trir je potom naglasio da njegove simpatije prema Hitleru ne znače da podržava Drugi svetski rat i napade na Jevreje. Fon Trir je rekao i da nema nikakvih problema sa Jevrejima, ali da mu se ne dopada Izrael. On je za jevrejsku državu rekao da ponekad može da bude "davež". Danski režiser je potom nastavio da šokira okupljene izjavom da mu se dopada glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Šper. "Dopada mi se. Imao je talenta. Ok, ja sam nacista!", rekao je Fon Trir praćen zabezeknutim pogledima dve glavne glumice u "Melanholiji" - Kirsten Danst i Šarlote Genzbur.

Pogledajte još