Porto pobednik Lige Evrope

Jedini pogodak na utakmici postigao je kolumbijski internacionalac Radamel Falkao u 44. minutu. On je kasnije proglašen i za najboljeg igrača finala.

Portu je to drugi trofej u ovom takmičenju, a ove sezone tim koji trenira Andre Viljas Boaš već je osvojio šampionsku titulu u domaćem prvenstvu.

Večerašnje finale nije obilovalo šansama i obe ekipe su, na neki način, ostale dužne svojim navijačima.

Prvu i, do gola, jedinu priliku u uvodnom delu meča imao je Porto u sedmom minutu, kada je Hulk u kaznenom prostoru Brage oduzeo loptu Silviju, ali je šutirao preko gola.

Tek u 44. minutu igrači Porta uspeli su da zatresu protivničku mrežu. Hulk je centrirao sa desnog krila, a odlični Falkao glavom šutirao neodbranjivo i postigao svoj 17. gol u Ligi Evropa ove sezone.

Odmah na početku drugog poluvremena Braga je propustila, kako će se kasnije ispostaviti, najbolju šansu za izjednačenje.

Mosoro je na sredini terena oduzeo loptu Fernandu, izašao sam ispred golmana Heltona, ali je čuvar mreže Portoa fantastičnom odbranom sprečio Bragu da izjednači.

Nakon toga poznatiji od dva portugalska kluba znalački je zatvorio prilaze golu i u dobroj meri "odsekao" napadače Brage od ostatka ekipe.

Najviše borbe viđeno je na sredini terena, gde je bilo dosta prekida i nervoze zbog čestih prekršaja.

Jedna od retkih prilika u nastavku utakmice dogodila se u 85. minutu, kada je Fernando Belussi umalo iznenadio golmana Brage veoma dobrim udarcem sa distance.

Fudbaleri Brage su u poslednjih pet minuta utakmice na sve načine pokušali da naprave pritisak na zadnju liniju Brage, pa se čak i golman Artur u jednom trenutku našao u protivničkom kaznenom prostoru.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se izbore produžeci, pa su popularni "zmajevi" iz Porta zasluženo pobedili i primili trofej iz ruku predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija.

Stadion: Lensdaun Roud u Dablinu
Gledalaca: Oko 52.000
Sudija: Karlos Karbaljo (Španija)
Žuti kartoni: Helton, Sapunaru, Rolando (Porto), Garsija, Silvio i Vijana (Braga).
Strelac: Falkao u 44. minutu.

Porto: Helton, Sapunaro, Rolando, Otamendi, Pareira, Fernando, Guarin, Mutinjo (Beluši od 79'), Hulk, Varela (Rodrigez od 79'), Falkao.

Braga: Artur, Garsija, Paulao, Rodrigez (Mosoro od 46'), Silvio, Kustodio, Vandinjo, Vijana (Kaka od 46'), Alan, Sezar, Lima (Mejong od 66').

Pogledajte još