PRIRODNA REŠENJA: Četiri efikasna načina za skidanje povišene telesne temperature

Povišena telesna temperatura neretko ume da nas uplaši, ali to je obično dobar znak jer znači da telo pokušava da se izbori sa nekom infekcijom. Zato temperaturu do 38, odnosno 38,5 stepeni po pravilu ne treba skidati. Ako ona bude veća od toga, osim antipiretika, lekova za snižavanje temperature, dobro mogu da dođu i prirodna rešenja.

Kada je povišena temperatura ozbiljna?

Jednostavno rečeno, groznica je prirodni odbrambeni mehanizam, znak da se naše telo bori sa nekom infekcijom. Povećanje telesne temperature pokreće brojne unutrašnje procese kojima je cilj da unište bakterije i viruse od kojih ćete se razboleti. Zbog toga je važno ne skidati odmah temperaturu, posebno onu ispod 38,5. Pritom, iz čuvene klinke Mejo poručuju da temperatura do 39,4 stepena nije ozbiljna po nas, prenosi portal "HealthLine".

A kad temperaturu treba skinuti, osim lekova mogu da pomognu i metode iz prirode, posebno četiri:

1. Ehinacea

Ehinacea je moćna biljka koja se koristi vekovima, a za njene blagodeti su znali i Indijanci. Naučne studije sugerišu ispijanje čaja na bazi ehinacee, kada prvi put počnete da osećate groznicu. može da ojača vaš imunosistem. To će vam pomoći da izbacite infekciju i da se brže oslobodite groznice. Čajeve koji sadrže ehinaceu možete pronaći u većini prodavnica zdrave hrane.

2. Kako skinuti temperaturu pomoću đumbira

Drugi prirodni način uz koji ćete skinuti temperaturu je korišćenje đumbira. Antibakterijska svojstva đumbira čine ga efikasnim protiv groznice, kašlja i drugih uobičajenih simptoma za ovo doba godine. Potražite čaj na bazi đumbira u prodavnici zdrave hrane ili apoteci ili ga napravite sami kod kuće od isečenog korena đumbira.

3. Pijte puno tečnosti

Dovoljno tečnosti je jako važno za pomoć telu da reguliše temperaturu, za izbacivanje neželjenih mikroba i za sposobnost vašeg tela da funkcioniše kako treba. Ako imate groznicu, obavezno pijte puno vode i drugih tečnosti, poput mlake supe.

Takođe, možete i da stavljate obloge od hladne vode na glavu ili vrat ili obloge od sirćeta koje će pomoći da temperatura makar malo spadne.

4. Dovoljno sna

Možda je najbolji način da se rešite groznice, one blaže, da se dosta odmarate. Visoka telesna temperatura je način na koji vam telo daje do znanja da se trudi i čini sve da se ne biste razboleli.

Zato dajte svom telu energiju i vreme koje mu je potrebno da se spavanjem i odmaranjem bori protiv bakterija i virusa.

Za kraj, ne treba zaboraviti da visoka telesna temperatura može biti veoma ozbiljna i da tada obavezno treba tražiti savet stručnjaka, posebno ako ona prelazi 38,5 i traje duže od par dana.

Ali povremena blago povišena temperatura je obično samo način na koji se vaše telo samo leči.

Treba znati da lekovi za snižavanje povišene telesne temperature koji se u apotekama daju bez recepta treba da se piju isključivo uz preporuke koje stoje u uputstvu, i to bez ukrštanja sa drugim lekovima za temperaturu.

Njih takođe najbolje ne treba uzimati dok temperatura ne skoči jer ćete tako potisnuti prirodni proces u vašem telu koje pokušava samo da se izleči.

Ipak, u slučaju visoke telesne temperature nikako se ne treba oslanjati samo na rešenja iz prirode.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još