Država poljoprivredi šalje loše signale

NOVI SAD, 19. maja 2011. (Beta) - Bivša ministarka poljoprivrede Srbije Ivana Dulić Marković ocenila je da država kasni sa donošenjem podsticajnih mera za poljoprivredu "zato što se u predizbornoj godini agrarna politika upravlja kalkulacijama o političkoj koristi".

U intervjuu za portal Autonomija.info Dulić Markovićeva je rekla da je dobar deo agrarnog budžeta trebalo da bude usmeren na investicije i jačanje institucija u poljoprivredi.

Ona je dodala i da bi trebalo "preispitati plaćanja raznih besmislenih službi koja su nametnuta poljoprivredicima".

"Nije mi jasno zašto novi ministar (Dušan Petrović) nije pročitao nacionalni program za poljoprivredu i krenuo da ga sprovodi", kazala je Dulić Markovićeva i podsetila da ministarstvo poljoprivrede ima dobar nacionalni program za period od 2010. do 2013. godine.

Ona je ocenila da je za poljoprivredu Srbije najgore to što nema izvesnosti i stabilnosti u agrarnoj politici i što država svakodnevno šalje pogrešne signale, izmedju ostalog, da treba da opstanu kombinati pod kapom grada ili opštine, da tržište nije slobodno jer se uvode zabrane izvoza, da se cene ne formiraju na tržištu nego ih država limitira.

Pogledajte još