Produžiti rok za uskladjivanje zakona

BEOGRAD, 19. maja 2011. (Beta) - Vlada Srbije trebalo bi da odloži rok za završetak pravnog uskladjivanja sa Evropskom unijom (EU) sa 2012. na 2014. godinu, ocenjeno je u četvrtak na predstavljanju Studije o implementaciji evropskog zakonodavstva u Srbiji.

Izvršni direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić ocenio je da rok koji je Srbija odredila za uskladjivanje zakonodavstva sa evropskim "prilično problematičan, ako ne i nemoguć", i da treba razmisliti o postavljanju novog roka.

Todorić, koji je jedan od autora studije, rekao je da je odgovornost za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU na Vladi Srbije i njenoj predanosti i ozbiljnosti u tom poslu.

Šef Odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu Alberto Kamarata rekao je da je za proces pridruživanja EU neophodan sveobuhvatan pristup, od planiranja odluka do njihovog usvajanja i primene.

Programski direktor Centra za novu politiku Nikola Jovanović rekao je da Srbija ne može da postane članica EU pre 2016. godine i da će odlaganje roka za uskladjivanje pravnog okvira i spremnost za članstvo u EU na 2014. godinu omogućiti bolju pripremu.

Pogledajte još