Srbija bi trebalo da ima agenciju za javne nabavke

BEOGRAD, 19. maja 2011. (Beta) - Šef slovenačke revizorske institucije Igor Šoltes sugerisao je da bi u Srbiji trebalo da bude osnovana Agencija za javne nabavke u cilju obezbedjivanja veće konkurencije i efikasnijeg sprovodjenje procesa nabavki.

"Takva agencija ne bi bila centralni organ javnih nabavki, jer je to veliki rizik od korupcije, ona ne sme da ima posla s novcem. Agencija treba da bude organ koji bi posredovao izmedju javnog i privatnog sektora, koji bi pripremao kataloge kvalifikovanih ponudjača i u saradnji s ponudjačima oblikovao uzorke tenderske dokumentacije za područja u kojima se troši najviše javnih finansija", rekao je Solteš za novi broj beogradskog nedeljnika Novi magazin.

Na taj način, dodao je Solteš, bila bi formirana "svojevrsna berza gde bi svako ko ispunjava statusne, tehničke, finansijske uslove mogao ući na tržište koje se nikada ne zatvara".

Prema njegovim rečima, javne nabavke nisu same sebi svrha, već orudje da se dodje do cilja, a istinska kontrola javnih nabavki nije kontrola da li su poštovane formalnosti, već da li je nabavka uopšte bila potrebna i, ako jeste, da li je ispunjena svrha nabavke.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.