fbpx

Kosovo i BiH nerešena pitanja regiona

ATINA/BEOGRAD, 19. maja 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak u Atini da su BiH i Kosovo dva nerešena pitanja u regionu, ali da je uprkos izazovima Zapadni Balkan kutak stabilnosti u svetu sve nepredvidljivijih promena, i na sigurnom putu da završi proces demokratske konsolidacije.

Na medjunarodnoj konferenciji magazina Ekonomist, Jeremić je rekao da je krajnje vreme da legitimno izabrani predstavnici BiH preuzmu odgovornost za vodjenje države i založio se za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ukidanje njegovih bonskih ovlašćenja.

"Apsurd je da jednom suverenom državom - koja je trenutno članica Saveta bezbednosti UN - vlada stranac kao kralj čija se izvršna ovlašćenja mogu porediti jedino sa ovlašćenjima najdespotskijih režima na svetu", rekao je Jeremić.

Govoreći o Kosovu Jeremić je ponovio da Srbija nije, niti će ikada priznati, pokušaj secesije Kosova, ni eksplicitno ni implicitno.

On je izrazio nadu da će na kraju Pregovora Beograda i Prištine, koji su u toku, biti postignuto sveobuhvatno rešenje koje će Savet bezbednosti UN moći da prihvati.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.