Hrvatska proteruje libijskog diplomatu

ZAGREB, 19. maj 2011. (FoNet) - Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske će u narednih nekoliko dana proglasiti da je otpravnik poslova libijske ambasade u Zagrebu Abdulkarim Nas persona non grata i dati mu rok do kojeg mora da napusti Hrvatsku, piše Večernji list.

Hrvatske vlasti će, istovremeno, prekinuti i komunikaciju s ostalim osobljem ambasade, saznaje list iz diplomatskih krugova.

Libija i Hrvatska nisu imale diplomatske odnose na nivou ambasadora, već su dve države predstavljali otpravnici poslova, a Zagreb je svog već povukao iz Tripolija.

Neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova rekao je da se time ne prekidaju diplomatski odnosi s Libijom već odnosi s režimom Momera Gadafija, koji podržava otpravnik poslova.

Nas je najavio da će poštovati odluku o napuštanju Hrvatske, kojoj je u velikom delu doprineo intervju koji je dao Večernjem listu, u kome je, pored ostalog, kritički govorio o hrvatskoj podršci rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Libiji, koja je dala "zeleno svetlo" međunarodnoj intervenciji.

Komentarišući otkazivanje gostoprimstva, on je istakao da Gadafi još predstavlja Libiju, a službenici ambasade u Zagrebu su tu kao predstavnici države i njenog naroda.

Pogledajte još