Nedovoljan napor Srbije

BEOGRAD, 19. maja 2011. (Beta) - Napori Srbije da uhvati haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, naveo je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u najnovijem izveštaju o saradnji Srbije sa tim sudom, prenela je u četvrtak Radio-televizija Srbije (RTS).

U Bramercovom izveštaju, u koji je internet portal RTS-a imao uvid, navodi se da nikakvi rezultati nisu postignuti i da se stiče utisak da njegove kritike nisu dale vidljive rezultate.

"Brojni rokovi i ciljevi koji su postavljeni pred Srbiju nisu ispoštovani. Strategija koju Srbija trenutno sprovodi pokazuje se krajnje neefikasnom", navodi se u izveštaju koji Savet bezbednosti UN treba da razmotri 6. juna.

U Bramercovom izveštaju piše da "Srbija mora da preispita svoju strategiju i pristup hvatanju begunaca". "Neophodan je rigorozniji pristup, proširivanje opsega istrage i efikasno korišćenje svih raspoloživih sredstava", navodi se u izveštaju glavnog haškog tužioca.

Prema Bramercu, kako navodi RTS, srpske vlasti "fokusirale su se na ograničen broj tragova i nisu uspele da primene sporazum po kome istraga treba da bude mnogo šira"

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.