Bez posla ostalo 100 radnika Jure

KRAGUJEVAC, 19. maja 2011. (Beta) - Južnokorejska kompanija automobilskih kablova "Jura korporacija" (Yura corporation) iz Rače otpustila je oko 100 radnika, a ugovor o radu nije produžen ni za osam porodilja i više od deset trudnica, saopštio je u četvrtak Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

U saopštenju tog sindikata navode da najnoviji dogadjaji predstavljaju granicu preko koje, niko ko je odgovoran, a posebno oni koji vrše vlast, ne smeju da ostanu nemi.

Formalno, ovakvim postupanjem nije prekršen Zakon, jer je radnicima istekao ugovor o radu na odredhjeno vreme, ali je narušen poslovni moral i pozitivna poslovna praksa, piše u saopštenju. Većina zaposlenih, kako navodi Sindikat, ima ugovore o radu na odredjeno vreme i to je jedan od načina kojim "Jura drži radnike u strahu".

Sindikat ukazuje na to da su se prvi slučajevi neprodužavanja ugovora o radu ranije dešavali radnicima koji su tokom važenja ugovora koristili bolovanje. U saopštenju se navodi da je radnicima u toj fabrici rečeno da im ne trebaju bolesni zaposleni.

Pogledajte još