SAD izbegle da podrže evropski zahtev

VAŠHINGTON, 20. maja 2011. (Beta-AP) - SAD su izbegle da odmah podrže zahtev da se Evropljanin ponovo nadje na mestu šefa Medjunarodnog monetarnog fonda, saopštivši samo da žele "otvoreno i brzo postavljenje".

Ostavka Francuza Dominika Stros-Kana pokrenula je potragu za novim predsednikom moćne organizacije koja odobrava milijade dolara zemljama u ekonomskim nevoljama u cilju stabilizacije svetske privrede.

Evropa je istakla svoje tradicionalno pravo na mesto a mnogi evropski zvaničnici svrstali su se iza francuske ministarke finansija Kristine Lagard. Ali, Kina, Brazil i druge zemlje u razvoju pokušavaju da otvore proces izbora u instituciji koja okuplja 187 zemalja članica.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni u četvrtak je predložio Kristinu Lagard, rekavši da bi ona bila "sjajan izbor." Nemačka kancelarka Angela Markel i francuski predsenik Nikolas Sarkozi kažu da Evropljanin mora da dobije mesto, mada nisu pominjali Lagardovu.

SAD, koje imaju najveći broj glasova u MMF-u, izbegle su da se javno opredele. "Nismo zauzeli stav ni prema jednom kandidatu", kaže Lejel Brejnard, zadužen za medjunarodne odnose u američkom ministarstvu finansija.

Pogledajte još