Edison dostavio ponudu za Kolubaru B

BEOGRAD, 20. maja 2011. (Beta) - Italijanska kompanija Edison jedina je podnela ponudu za strateško partnerstvo u izgradnji termoelektrane Kolubara B, saopštila je u petak Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako se navodi u saopštenju, ponuda je otvorena u petak, a EPS će do 31. maja potencijalnim partnerima iz Italije saopštiti odluku da li je ponuda prihvatljiva.

"Posebni timovi EPS-ovih stručnjaka razmatraće tehničke, ekonomsko-finansijske i ostale aspekte ponude 'Edisona', posle čega će EPS doneti odluku o statusu projekta", navodi se u saopštenju.

Izgradnja TE Kolubara B počela je 1988. godine, a tri godine kasnije ona je obustavljena. U taj projekat je do sada uloženo više od 300 miliona evra. Za izgradnju trećeg bloka u termoelektrani "Nikola Tesla B" (TENT B), snage 700 megavata, nije stigla nijedna ponuda, saopštili su iz Elektroprivrede Srbije. Od pet kvalifikovanih ponudjača, za TENT B3 bio je zainteresovan nemački RVE (RWE).

Tenderi za strateške partnere EPS u gradnji dva bloka od po 350 megavata u termolektrani "Kolubara B" i bloka od 700 megavata u Termoelektrani "Nikola Tesla B" raspisani su u januaru 2009. godine, a ukupna vrednost investicije procenjena je na više od 1,6 milijardi evra.

Pogledajte još