Zakletva (Eastern Promises)

Kronenberg vas ukrade, uvuče u svoj svet i zatvori vrata. A onda, 100 minuta ne razmišljate šta ste mogli da uradite "tamo napolju", jer Vigo tako savršeno ćuti (i govori… ruski!)

Božić. U Londonu. Ruska mafija, upetljana u sve – od šverca do maloletničke prostitucije, slavi rođendan svog šefa Semjona (Armin Miler-Štal). Slave i Božić… Slave i dobro obavljen "posao" na vratu člana koji se usudio da izađe iz "mačo šablona", propisanog strogim kodeksom organizacije "Vori v zakone" ("Lopovi u zakonu").

U isto vreme, još jedan život nestaje. Bezimena mlada Ruskinja, sa bezbroj uboda iglom po rukama, umire u bolnici, rađajući devojčicu. Dve smrti i jedan život!

Vođena materinskim instinktom i željom za pravdom, u mafijaški košmar uleće babica Ana Kitrova (Naomi Vots) – Ruskinja koja je to samo prezimenom. A tu, u "Vori v zakone"-svetu, veoma uspešno "pliva" misteriozni Nikolaj (Vigo Mortensen). Vrlo perfidno, zahvaljujući slabostima šefovog sina Kirila (Vinsent Kasel), priprema se za najznačajniju tetovažu na svom telu. Ali, dnevnik preminule ruske prostitutke, klasične žrtve seks trafikinga, promeniće mnogo toga…

Scenario "Zakletve" (Eastern Promises) ima zaleđinu, zaokruženost i karakterizaciju kojoj se prepušta bez brige da će se desiti šamar razočarenja. Čak je i istinitoj priči iza mafijaške organizacije "Vori v zakone" pristupljeno s velikom predanošću. Dodir Stivena Najta, scenariste uspešnog trilera Stivena Frirsa "Male prljave stvari" (Dirty Pretty Things), tako je primetan svuda po ovoj priči, da je užitak videti koliko je evoluirao, a opet ostao dosledan onome što ga zanima – imigranti, trgovina ljudima i psihologija "drugačijih" Engleza.

Sve što je Najt želeo da kaže, Kronenberg je oživeo vrlo inteligentno, uz savršen osećaj za tempo i idealnu dozu tenzije. Bez forsiranja, vrlo prirodno, apsolutno pod kontrolom, tako klasično da deluje kao sjajni izdanak zlatnog doba holivudskih trilera. Možda baš zato što je vrlo britanski film!

Tuča u turskom kupatilu, Nikolaj naslonjen na banderu, Kiril i Nikolaj uznemirujuće blizu jedan drugom, Anina zbunjenost u ruskom restoranu, Semjonova "kulinarska" smirenost, inicijacija u "Vori v zakone", svaki razmenjeni pogled između Nikolaja i Ane… Nezaboravno! Zahvaljujući Nikolaju, ostalim likovima koji prete da se uvuku pod kožu, odličnom kastingu, Kronenbergu, Londonu, privlačnoj intrizi koja prati sve mafijaške (ruske) priče, Čelsiju i njegovom (ruskom) gazdi…

A Vigo? Pravi filmski junak! Zvezda! I to ne samo u turskom kupatilu... U svakoj sceni je apsolutno prisutan kao Nikolaj. Čak i ruski govori vrlo uverljivo. Kao da je i on učio od trećeg osnovne. Tamno odelo i mantil ne bi trebalo nikada da skida. I frizura, koju verovatno nikada ne biste poželeli u svojoj okolini, izaziva nemir. Tako divno ćuti, jer je "uvek u zoni", iako mu je strašna životna istorija iscrtana po telu. Vigo i Kronenberg – očigledno dobitna kombinacija još od ostvarenja "Nasilnička prošlost" (A History of Violence).

OK, da li je potrebno reći da Vinsent Kasel faca? A tek kada izgubi kontrolu... Jedino boja kose?! Mada, ima i to smisla, znajući ko je zapravo Kiril.

Ovaj film može da se pohvali jednom divnom damom – Naomi Vots koja, i pored sjajne uloge, samo povremeno ukrade kadar Vigu Mortensenu. Dobro je dopunjuju majka Helen (Šinejd Kjuzak) i umišljeni KGB-ovac, ujak Stepan (Jerži Skolimovski).

Zanimljiva je odluka da se uloga abnormalno smirenog šefa mafije Semjona dodeli Arminu Mileru Štalu. Uradio je dobar posao, iako pomalo "odzvanja" kao "Muzička kutija" (Music Box).

Čisto da znate (ovo nije "spojler"), prvi strada vrat Čečena Sojke, koga igra Aleksandar Mikić, glumac poreklom iz Bosne, vrlo zanimljive karijere u Engleskoj.

Neočekvano nežan, elegantno uznemirujući film i dokaz da "holivudski zlatni dečko" nije potreban "ruskoj mafiji", ako iza nje stoji majstor kakav je Kronenberg! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još