SEDAM NAJČEŠĆIH UZROKA: Koji faktori utiču na pojavu povećane količine gasova tokom noći?

Imate problema sa gasovima u večernjim satima ili tokom noći? Preobilni obroci i nivo stresa tokom dana mogu da prouzrokuju oslobađanje fermentisanih gasova na kraju dana.

Ako imate problem sa povećanom količinom gasova u kasnim večernjim satima, možete da ga umanjite ili rešite malim promenama u ishrani i ponašanju tokom dana.

Sa druge strane, možda patite od intolerancije na hranu ili imate poremećaj varenja koji može da prouzrokuje nakupljanje gasova. Na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog creva.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do ove, prilično neprijatne pojave.

1. Jedete obilne obroke uveče

Gasovi se proizvode od pojedene hrane, a zajedno sa stresorima, tog dana fermentacija u gastrointestinalnom traktu može da bude pojačana.

Ako je vaš najveći obrok večera, stvaraće se više gasova tokom noći jer su vam potrebni sati da se hrana razgradi. Ovo je još gore ako jedete obilne obroke posle 19 ili 20 časova, a zatim idete na spavanje pre 23 sata.

2. Bakterije u crevima

- Veliki deo gasova dolazi od razgradnje hrane u crevima od strane bakterija i fermentacije što je normalan svakodnevni proces - kaže Libi Mils, registrovana dijetetičarka i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Trebalo bi organizmu dati vremenski raspon od četiri do šest sati da završi varenje svakog obroka koji ste pojeli. Kada odete na spavanje, vaš metabolizam se automatski usporava, ali ako varenje nije dovršeno, proizvodiće se više gasova.

Da biste ublažili ovu situaciju, možda ćete morati da konzumirate dodatne probavne enzime i probiotike pre ili uz obroke. Aminokiseline takođe mogu da pomognu, piše "Healthguide".

3. Održavanje autonomnog nervnog sistema

Tokom normalne dnevne aktivnosti, vaše telo drži mišiće analnog sfinktera zatvorenim jer ste aktivniji.

- Noću, nakon posla ili škole, opušteniji ste i mišić sfinktera se opušta, pa je spreman za oslobađanje gasova nakupljenih tokom dana - kaže gastroenterolog Kristin Li. To može da bude razlog zašto tokom večeri i noći češće imate gasove.

4. Proučite hranu koju jedete

Različite vrste hrane i pića mogu da prouzrokuju povećanje proizvodnje gasova u probavnom sistemu. Hrana bogata vlaknima je fermentabilnija.

Gazirana pića i hrana koja sadrži laktozu, poput mlečnih proizvoda, kod nekih ljudi ima tendenciju da poveća gasove. Pronađite koje su to namirnice koje najviše utiču na vas i smanjite ih ili izbegavajte, naročito kasno uveče.

5. Šećeri prouzrokuju veći razvoj gasova

Hrana bogata određenim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i veštački šećeri, proizvodiće više gasova u organizmu.

6. Promenite vreme obroka

Potrebno je da budete dosledni kada je u pitanju vreme uzimanja obroka. Ako imate raspored, pridržavajte ga se nabolje što možete. Kasnije tokom dana jedite hranu sa manje vlakana kako biste sprečili fermentaciju gasova.

Prebrzo jedenje ili pijenje može da dovede do unosa više vazduha u probavni trakt, što podstiče veći razvoj gasova.

7. Pobrinite se da vežbate i pijete dovoljno vode

Vežba i hidratacija pomažu u održavanju pokretljivosti creva. To zaustavlja zatvor i povećanu proizvodnju gasova u crevima.

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.