4 meseca, 3 nedelje i 2 dana

Otilia i Gabita su prijateljice, studentkinje koje dele stan u Bukureštu. Kada Gabita otkrije da je trudna suočavaju se s velikim problemom. Abortusi u Rumuniji nisu bili dozvoljeni. Prijateljice skupljaju novac i organizuju  abortus u hotelskoj sobi - ljudski život je obezvređen, ljudska prava ne postoje, pristaje se na sve jer alternativna rešenja ne postoje. 

Potpuno prirodna gluma i dijalozi, tišina koja odzvanja u hotelskoj sobi i na licima glumica, dugi kadrovi, statična kamera u scenama kada je potrebno dočarati unutrašnji svet junakinje filma i težinu trenutka. Drama je tu, ispod površine fingirane normalnosti. Posle ko zna čim izazvanog pobačaja i konačnog završetka drame koja je predstavljena kao dnevni događaj dve devojke sede u restoranu hotela i naručuju večeru. I nakon pogleda koje su uputile jedna drugoj sledi rez i odjavna špica. Svest i odsustvo svesti. Solidarnost. Tišina. Život ide dalje. 

Ovaj film vas šutne u cevanicu tek nakon završetka. Dok ponovo razmišljate o njemu i shvatate količinu užasa i njegovih posledica. Ovo nije film koji vam se sviđa, posle koga se dobro osećate. To je teška priča o teškoj realnosti i saživljenosti s njom. Glavne uloge u filmu tumače Anamaria Marinka, Laura Vasiliju i Vlad Ivanov.

"4 meseca, 3 nedelje, 2 dana" deo je većeg projekta pod nazivom Priče iz zlatnog doba koji se bavi istorijom komunizma u Rumuniji i čiji je cilj da epohu komunizma predstavi kroz lične priče ljudi koji su živeli kao da je sve normalno. Prošle godine Munđijev film je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, nagradu FIPRESCI i brojne druge nagrade na festivalima u San Sebastijanu, Karlovim Varima, Njujorku, Los Anđelesu i Čikagu.

Jelena Jovanović

Pogledajte još