SIN NIJE MOJ NA PAPIRU, ALI JESTE U SRCU: Ana Brnabić progovorila o roditeljstvu i nasledniku Igoru

Srbija, država bez gej-prava sa otvoreno gej-predsednicom vlade. Zvuči kao paradoks, ne samo kada se posmatra sa strane, već i mnogima koji ovde žive. Upravo je to lajtmotiv dokumentarnog filma "Ana je tu", diplomskog rada novinara Adama Santovca, koji je javnost opravdano zaintrigirao.

U intervjuu za magazin "Hello!"Ana Brnabić je prvi put odgovarala na pitanja koja kopkaju LGBT zajednicu otkako je dospela na visoku poziciju. Neki pripadnici ove društvene manjine zameraju joj što se više ne zalaže za njih, dok u isto vreme privatni život premijerke toliko provocira ostatak populacije, da mnogi zbog toga nikako ne mogu da joj "oproste". Drugim rečima, nalazi se između dve vatre, i verujemo da joj nije nimalo lako. Međutim, Ana je odlučila da o škakljivim temama otvoreno priča.

Gej parovi se, bar prema ovdašnjim okolnostima, ne vode pod kategorijom "normalna porodica" i ne mogu da usvajaju decu. Da li će se zakon promeniti u njihovu korist? Reklo bi se da to nije ni na vidiku, bez obzira na činjenicu ko je na mestu predsednika vlade.

- Kada smo razmišljali o detetu, verovali ili ne, razgovarali smo sa porodicama koje imaju dete. Ja imam jednaka prava, odnosno jednak manjak prava. Da se meni sutra nešto desi, moja partnerka neće imati drugačiju zakonsku zaštitu od one koju ima bilo koji drugi LGBT partner u našoj zemlji. Tačno je da dete nije moje na papiru, ali je moje u srcu i kao takvo ne može biti više moje. Kao da sam ga ja rodila, kao da sam mu biološki roditelj.

Ana je odgovorila i na konstataciju jednog pripadnika zajednice: "Ti si prva u ovoj državi i treba da obezbediš da to dete bude tvoje."

- Da, ali meni za to zaista ne treba papir. Niti bilo kakav zakon. Zaista ne razumem koje povlastice ja to imam.

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još