"URADI SAMA" TRETMANI: Osam DIY recepata transformisaće vašu kožu

"Uradi sama" tretmani savršena su dopuna vašem redovnom režimu nege. Isprobajte ove jednostavne recepte i uživajte u iskustvu nalik onom u spa i kozmetičkom centru, samo sada u sopstvenom domu...

Uradi sama: Od čišćenja, preko eksfolijacije, do hidratacije – sve je tu!

DUBINSKI TRETMAN ZA ČIŠĆENJE LICA

Za mesečno, dubinsko čišćenje lica, u velikoj činiji prelijte ključalom vodom šaku listova boražine. Prebacite peškir preko glave, zatvorite oči i parite lice oko 10 minuta. Ukoliko vam je to predugo, napravite pauzu – skinite peškir i izađite malo na vazduh (možete stati kraj otvorenog prozora ili izaći na terasu). Na kraju, isperite lice hladnom vodom.

MASKA ZA LICE OD JAGODA

Recept je više nego jednostavan – izgnječite jagode pa dobijenu smesu ravnomerno rasporedite po licu vodeći računa da ne sklizne. Umijte se nakon 20 minuta.

MASKA OD MEDA I KOMORAČA

Stručnjaci kažu da je ova kombinacija savršena za prevenciju bora. Lukovicu komorača, uključujući i listove, iseckajte vrlo sitno, a zatim je pomešajte sa dve kašike stegnutog meda i nanesite na lice. Ostavite masku da deluje 15 do 20 minuta, a potom isperite kožu.

KUPKA S TERAPUTSKIM EFEKTOM

Da biste ublažili bolove u udovima, u toplu kupku dodajte proceđen čaj od lovorovog lista. Slobodno možete zdravu kožu, sipajte šolju jakog čaja od ruzmarina u vodu za kupanje.

OSNOVNI PILING ZA TELO

Napravite piling za telo tako što ćete pomešati 225 g krupnih kristala soli, četiri kašike maslinovog ulja i sok od jednog limuna. Jednom nedeljno, utrljajte dobijenu smesu u telo, koncentrišući se na problematična područja, poput kolena, stopala i laktova. Nakon toga se istuširajte. Ovaj piling možete koristiti i za omekšavanje zanoktica i na rukama i na nogama. Za dodatne terapeutske benefite, dodajte malo svežeg ili sušenog bilja svom pilingu. Na primer:

gavez – za podmlađivanje i omekšavanje kože;
cvetove lavande – za miran san;
mentu – za svež i okrepljujući osećaj;
ruzmarin – dobar zbog antibakterijskih svojstava i energizacije.

OSVEŽAVAJUĆI, JUTARNJI TRETMAN ZA TELO

Dodajte izmrvljene listove pelina u sirće i ostavite da odstoje. Čuvajte dobijenu smesu u staklenoj posudi sa nemetalnim poklopcem. Ujutru, dodajte malu količinu ove smese u vodu za kupanje. To će biti savršen, okrepljujući start.

SO ZA KUPANJE

Krupna so ne samo da je odličan piling već je i sjajan "omekšivač" vode za kupanje. Napunite teglu prirodnom, krupnom solju i dodajte maslinovo ili neko drugo mirisno ulje po izboru. Ulje lavande odlična je opcija budući da, ukoliko se koristi uveče, obezbeđuje i miran san. Da biste napravili jedinstvenu so za kupanje, možete dodati i različito bilje, sveže ili sušeno cveće. Naš predlog: isprobajte ulje ruzmarina ili ružino ulje sa suvim pupoljcima ruže. Ako upotrebite sveže bilje ili cveće, iskoristite pripremljenu so u roku od jedne, eventualno dve, nedelje – pre nego što latice ili listovi cveća izgube boju.

NAPRAVITE VREĆICU ZA KUPANJE

Organske ovsene pahuljice, kada se dodaju u vodu za kupanje, savršeno su sredstvo za omekšavanje kože. Zato vam predlažemo da napravite vrećicu za kupanje, ili više njih (budući da su sjajna opcija i kao poklon), i ispunite je njima. A evo i kako...

Potrebno:

- gaza
- organske ovsene pahuljice
- organsko bilje (cveće ili grančice)

Postupak:

Izrežite nekoliko kvadrata gaze, vodeći računa o tome da svaki od njih bude približno 20 X 20 cm. Na svaki kvadrat gaze stavite šaku ovsenih pahuljica zajedno sa cvetovima bilja, ili grančica koje ste izabrali. Skupite uglove gaze i čvrsto ih zavežite trakom ili kanapom kako biste formirali vrećicu. Napravite traku dovoljno dugačku da se može vezati za slavinu tako da topla, tekuća voda potopi vrećicu. Alternativno, samo spustite vrećicu u kadu, uronite je u vodu i nežno je stisnite dok ne ispusti sadržaj.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još