Srednja Evropa ranjiva zbog novih ruskih gasovoda

PRAG, 23. maja 2011. (Beta) - Vodeći češki eksperti za bezbednost upozorili su da novi ruski gasovodi - Južni tok preko Srbije do Madjarske i Severni tok preko Baltika, stavljaju Srednju Evropu u posebno ranjivu poziciju, naročito ako EU zabrani buduću eksploataciju gasa iz škriljaca.

Bivši načelnik Generalštaba češke armije general Jirži Šedivi i bivši načelnik Vojne obaveštajne službe general Andor Šandor upozorili su za češki list Mlada fronta dnes da će nove mogućnosti eksploatacije gasa iz uljanih škriljaca, pre svega u Poljskoj i Francuskoj, pokrenuti veliku špijunsku igru na starom kontinentu.

"Uticaj na javno mnjenje preko ekoloških i mirovnih organizacija je modus operandi koji Rusija koristi već dugo i sasvim uspešno. To je ruska karta kojom su igrali recimo u zapadnoj Evropi prilikom razmeštanja američkih raketa. A oni umeju da igraju", kazao je Šandor.

"Rusija ne može da nastupi otvoreno, to bi bilo kontraproduktivno, ali skrivene mogućnosti će iskoristiti sasvim sigurno. Na primer podrškom ekoloških i drugih pokreta. Mi imamo s tim iskustva iz vremena kada je ovde trebalo da bude razmešten radar (američkog antiraketnog štita)", dodao je general Šedivi.

Šandor i Šedivi naglasili su da novi gasovodi, Severni tok koji vodi po dnu Baltika i zaobilazi Poljsku i Južni tok, gurnuli na margine evropski gasovod Nabuko koji je trebalo da diversifikuje izvore gasa za Srednju Evropu a zaobidje Rusiju.

Pogledajte još