Regionalna saradnja ključ za evropsku budućnost

BRISEL, 23. maja 2011. (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u ponedeljak u Briselu da će borba protiv organizovanog kriminala biti jedan od prioriteta Srbije kao predsedavajuće Jadransko-jonskoj incijativi (JJI) u narednih 12 meseci.

Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje od Crne Gore, Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo od evropske perspektive Zapadnog Balkana naglasivši da je pomirenje ključan deo tog procesa.

Jeremić je rekao da činjenica da se sastanak ove regionalne inicijative prvi put održava u prestonici EU, svedoči o pojačanoj svesti svih učesnika da je "jačanje regionalne saradnje neodvojivo od obećanja o jasnoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan datog na samitu EU u Solunu, 2003".

"To je strateška vizija koja je omogućila Srbiji da sledi svoju evropsku agendu sa uverenjem i odlučnošću", rekao je Jeremić i dodao da se u izgradnji evropskog društva Srbija usredsredjuje na borbu protiv korupcije, vladavinu zakona, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i obezbedjivanje slobode i nezavisnosti medija.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Beograd ove godine "simbolična prestonica regionalne saradnje" pošto Srbija 2011. osim Jadransko jonskoj inicijativi predsedava i Centralnoevropskoj inicijativi, Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, dok je iduće 2012. biti predsedavajuća Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Pogledajte još