Zaraženi krompir uvežen iz Holandije

GORNJI MILANOVAC, 23. maja 2011. (Beta) - Semenski krompir kojim su zaražene odredjene parcele u Suvoboru poreklom je iz Holandije, a uvoznik je preduzeće "Dankom" iz Beograda.

To je u ponedeljak novinarima saopštio načelnik fitosanitarne inspekcije Uprave za zastitu bilja Nebojša Milosavljević i potvrdio da je štetna bakterija (Ralstonia solanacearum) zarazila 12 parcela u selima Leušići, Pranjani i Koštunići.

On je rekao da je uveženi semenski krompir kupovan u Poljoprivrednoj apoteci Gliša Trtovića u Čačku i da su merodavne institucije u Madjarskoj, Slovačkoj i Engleskoj nedvosmisleno potvrdile tu zarazu, koja nije opasna po zdravlje ljudi i životinja.

Na pitanje novinara kako se dogodilo da ministar poljoprivrede Dušan Petrović izda naredbu o granicama te zaraze 16. marta, a da se to objavi tek 13. maja, rekao je da ne može da govori o nekim tehničkim detaljima, kao ni o tome kako je zaraženi krompir stigao do kupaca u Srbiji. Direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Bišćanski je istakao da inspekcije kontrolišu svaki uvoz i da u trenutku kontrole semenski krompir nije imao znakove zaraženost, već se kasnije ona potvrdila.

Pogledajte još