Statistički će biti više zaposlenih

BEOGRAD, 23. maja 2011. (Beta) - Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je u ponedeljak da će zahvaljujući vladinoj Uredbi o poreskim olakšicama "statistički" doći do povećanja zaposlenosti u Srbiji.

Atanacković je agenciji Beta povodom početka primene Uredbe kazao da će se uglavnom legalno zaposliti oni koji su do sada radili u sivoj zoni.

On je kazao da će poslodavaci zapošljavati radnike koji do sada nisu bili zaposleni jer na taj način nemaju strah da će ih uhvatiti inspekcija i da će platiti kaznu, a sa druge strane, ne plaćaju ili plaćaju veoma male dažbine državi.

On je ukazao da je jedan od problema uredbe to što će na primer oni poslodavci koji su juče prijavili radnike plaćati pune doprinose, za razliku od onih koji to učine danas.

Fiskalni savet je pre nekoliko dana ocenio da će Uredba dovesti u neravnopravan položaj sadašnje i novozaposlene radnike kao i da će budžet Srbije imati za oko milijardu dinara manje prihode. Atanacković, medjutim, smatra da te procene nisu tačne, jer da nije Uredbe ne bi bilo novog zapošljavanja radnika.

Pogledajte još