STRUČNJACI OTKRIVAJU: Nekoliko namirnica pomoći će vam da lakše zaspite

Mnogim ljudima teško pada prilagođavanje na novo godišnje doba i promenu vremena. U tom procesu važno je sve što radimo tokom dana, a ne samo ono što je direktno vezano za san.

Ono što jedemo, takođe može da ima važnu ulogu u prilagođavanju.

- Najbolja hrana pre spavanja obično su složeni ugljeni hidrati, proteini, voće ili povrće, a ono što se ne preporučuje je konzumiranje veće količine slatkiša i gaziranih zašećerenih pića - naglašavaju stručnjaci.

Prva na spisku dobrih namirnica za konzumiranje pre odlaska na spavanje je ovas.

- On sadrži i melatonin i aminokiselinu triptofan koja pomaže u stvaranju melatonina, koji pomaže našem mozgu da šalje signale ostatku tela da je vreme za spavanje - objasnio je nutricionista.

Razlog zašto je triptofan toliko važan je to što takođe pomaže našem telu u stvaranju hormona serotonina, koji nam pomaže da se opustimo.

Mnoge probleme sa spavanjem pogoršavaju teskoba i preterana briga, i zbog toga bi trebalo pomoći telu da stvara što više serotonina.

Voće koje se preporučuje za konzumiranje pre spavanja je kivi, a dobar odabir su i trešnje. Od mesa se preporučuje ćuretina.

Mleko i mlečni proizvodi sledeći su na spisku. Pregled studija između 1972. i 2019. otkrio je da mlečni proizvodi pomažu u poboljšavanju kvaliteta sna.

Stručnjaci su izdvojili još neke namirnice dobre za konzumiranje pre spavanja: proizvodi od soje, masna riba, bademi, orasi, čaj od kamilice, zelena salata, kukuruz, grožđe, jagode, paradajz, paprike, pečurke i pirinač.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još