Huligani ostaju bez pasoša?

Nacionalni fudbalsko-informacioni centar formirao je bazu podataka u kojoj je već nekoliko stotina imena onih najekstremnijih navijača koji su u proteklo vreme prekršajno ili krivično kažnjavani zbog nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama.

Iz ovog odeljenja, poznatog kao i fudbalska policija, najavljuju i da će MUP predložiti promenu Krivičnog zakonika i da sud huliganima koji su prekršajno ili krivično kažnjeni kao jednu od zaštitnih mera odredi i privremeno oduzimanja putne isprave.

Ta mera bi bila preventivna da huligani ne bi mogli da putuju u inostranstvo i na tamošnjim stadionima i ulicama prave nerede.

"Cilj nam je da suzbijemo huliganstvo na sportskim priredbama, zbog čega je i formiran ovaj centar kakav imaju i ostale evropske policije. Baza nije konačna i stalno će se dopunjavati", rekao je u razgovoru za Blic načelnik ovog centra Aleksandar Gargenta.

Pri formiranju baze vodili smo računa, istakao je Gargenta, o tome i da ne povredimo prava građana, pa smo se konsultovali i sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti, kao i sa zaštitnikom ljudskih prava.

On je dodao da su, između ostalih, u toj bazi već i Ivan Bogdanov, kolovođa nemira u Đenovi prošlog oktobra pred utakmicu Italija - Srbija u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, ali i 46 uhapšenih u Srbiji po povratku sa Apeninskog poluostrva.

Ukoliko neki vandali ne budu prekršajno ili krivično kažnjeni zbog izgreda na utakmicama, njihova imena će biti o operativnoj evidenciji, ali ne i u toj bazi.

U bazi će, pored imena prekršajno i krivično kažnjenih huligana, biti i podaci o stadionima, komesarima za bezbednost klubova, ali i izveštaji kako je bezbednosno protekla svaka utakmica, piše Blic.

Pogledajte još