ZA KONTAMINACIJU SE ZNALO JOŠ U DECEMBRU: Pokrenuta istraga protiv italijanske kompanije "Ferrero" zbog salmonele u Kinder jajima

Belgijski tužioci pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u fabrici "Ferero" u Arlonu, koja je prema nalogu vlasti zatvorena.

Fabrika u Arlonu zatvorena je prošle nedelje zbog sumnji da je povezana sa više od 100 slučajeva salmonele širom Evrope.

Belgijska agencija za bezbednost hrane AFSCA suspendovala je u petak "Fererovu" dozvolu za fabriku dok ne ispuni sve zahteve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za decu koji se proizvode u toj fabrici.

Italijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. decembra prošle godine. Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani deo pogona je zamenjen i pojačane su provere sigurnosti proizvoda, dodali su.

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA izvestila je prošle srede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet evropskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

- Učestale slučajeve (salmonele) karakteriše neobično visoki udeo hospitalizovane dece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvave dijareje - izvestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabeležena je u Britaniji, ukupno 63, a verovatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Nemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, proizvodi su povučeni sa tržišta.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još