Nove mere ne pogadjaju bezvizni režim sa Srbijom

BRISEL, 24. maja 2011. (Beta) - Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem saopštila je u utorak da se sa Srbijom i Makedonijom razgovora o smanjenju problema lažnih azilanata, ali da predvidjene nove vanredne mere neće za sada pogoditi ni jednu zemlju ponaosob, pa ni Srbiju ni Makedoniju.

Ona je naglasila da Evropska komisija predlaže novi mehanizam i "zaštitnu klauzulu" za režim EU bez viza koji uživaju neke zemlje, u slučaju da dodje do "izuzetne i izazovne situacije". Ranije je rečeno da se novi mehanizam predvidja samo u slučaju da dodje do masovnog priliva imigranata ili pretnji po bezbednost EU.

Malmstrem je objasnila da mehanizam koji će biti predložen Savetu ministara na razmatranje 9. juna znači da će se sa zemljama koje uživaju bezvizni režim EU najpre temeljito razgovarati da bi se problemi smanjili. Naglasila je da bi mera ponovnog uvodjenjea viza bila donesena samo u zaista krajnjem slučaju.

Na pitanje novinara da li postoji konkretan problem za Srbiju i Makedoniju iz kojih dolaze lažni azilanti, a na šta se žale Belgija, Nemačka i još neke zemlje EU, Malmstrem je rekla da ne postoji nikakav automatizam već će se odluke donositi tek posle razgovora sa Srbijom i Makedonijom koji su u toku sa ciljem da se ti problemi umanje i otklone.

Pogledajte još