NEKOLIKO POKAZATELJA: Stručnjaci objasnili ko je u povećanom riziku od gojaznosti

Gojaznost je postala jedan od najvećih zdravstvenih problema u čitavom svetu. Od posedica gojaznosti svake godine umre četiri miliona ljudi, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Danas je više gojaznih nego neuhranjenih u svim delovima sveta, osim u podsaharskoj Africi i Aziji. Nekada se gojaznost smatrala problemom samo u zemljama sa visokim dohotkom, a sada se beleži dramatičan porast telesne težine i gojaznosti i u zemljama sa niskim i srednjih dohotkom, naročito u urbanim sredinama. Većina gojazne dece živi u zemljama u razvoju, gde je stopa porasta bila 30 posto viša od one u razvijenim zemljama - ističe SZO.

Dr Stejsi J. Stivenson za "Eat This Not That" otkriva kako da znate da li ste gojazni i da li ste u povećanom riziku od gojaznosti.

Indeks telesne mase je 30 ili veći

- Indeks telesne mase (BMI) nije savršen pokazatelj zdrave težine, ali je najbolje od onoga što imamo i u većini slučajeva prilično tačno pokazuje da li neko ima prekomernu telesnu masnoću - ističe doktorka.

Indeks telesne mase računa se tako što se telesna masa osobe u kilogramima podeli s kvadratom visine u metrima, a postoje brojni onlajn kalkulatori koji će vam taj posao olakšati.

Uopšteno pravilo je da BMI između 18,5 i 24,9 ukazuje na zdrav raspon telesne težine. Od 25 do 29,9 težina se smatra prekomernom, a sve iznad 30 ukazuje na gojaznost. Dok se BMI manji od 18,5 smatra premalim, što je takođe povezano sa zdravstvenim rizicima.

Preveliki obim struka

Smatra se da obim struka kod žena ne bi trebalo da prelazi 80 centimetara, a kod muškaraca 94 centimetra.

- Obim struka dobra je opšta mera prekomerne težine jer može ukazivati na visceralnu masnoću, koja je najopasniji tip masnog tkiva. Osobe čiji obim struka premašuje 80, odnosno 94 centimetra, pod većim su rizikom od hroničnih bolesti povezanih sa gojaznošću, uključujući dijabetes tipa 2, koronarnu arterijsku bolest i visoki krvni pritisak - kaže dr Stivenson.

Osteoartritis posebno u kolenima i stopalima, apneja u snu i hroničan bol

Dr Stivenson kaže da svako može da pati od ova tri stanja, ali ona su uveliko povezana sa gojaznošću.

- Prekomerna težina stvara prevelik pritisak na zglobove kolena i stopala. Gojaznost takođe povećava rizik od opstruktivne apneje u snu, što samo po sebi povećava rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, sistemske upale, taloženja visceralne masti i nezdravog nivoa holesterola - tvrdi ona.

I na kraju, prekomerna telesna masnoća oslobađa upalne medijatore koji dovode do oksidativnog stresa i povećavaju rizik od mnogih različitih hroničnih bolesti - od bolesti srca i dijabetesa do depresije i bolesti bubrega.

Ova povećana upala, problemi sa spavanjem i moguća depresija mogu dovesti do stanja hroničnog bola, što je uobičajeno kod ljudi koji su gojazni.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još