OBRATITE PAŽNJU NA TEMPERATURU VODE: Promenite lošu naviku koja kosu čini suvom i lomljivom

Neke rutine trebalo bu da promeniti kada je reč o pranju kose. Kosa može da bude toliko osetljiva, da ono što i ne očekujemo može da je učini krhkom. U ovom slučaju reč je o pritisku vode koja dolazi iz tuša i njenoj temperaturi.

Pranje kose

Ako imate jak mlaz vode koji dolazi do kose, to je oblik fizičkog stresa - tokom vremena, to može dovesti do suvoće i iritacije vlasišta, kao i do lomljenja kose. Naravno, možda bi bilo lepo imati takav pritisak na leđima i ramenima, ali kosa je znatno osetljivija.

Kada se radi o temperaturi, poznato je da topla voda isušuje kožu, tako što joj "uzima" vlagu.

Topla voda ima sposobnost da skine zaštitna ulja i lipide sa kože na vlasištu, a to dovodi do suvih ljuskica ili masne kose, jer vlasište može da proizvodi još više ulja kako bi nadoknadilo nedostatak vlage.

Kako da ovo rešite?

Ako mislite da je vaš pritisak vode previše težak za kožu glave, pokušajte da zamenite glavu tuša onom koja ima nežnije podešavanje, nalik kiši. Frizeri preporučuju da tokom pranja kose nagnete glavu naopako kako mlaz tuša ne bi uvek padao na jedno mesto.

Pored toga, smanjite toplotu ili ako vam to ne odgovara, skratite vreme tuširanja, kako vaše vlasište ne bi bilo predugo izloženo visokoj temperaturi.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još