SAD, UN, EU i NATO neće dozvoliti podelu Kosova

VAŠINGTON, 27. februara 2008. (Beta) - SAD, UN, Evropska unija i NATO nikada neće dozvoliti podelu Kosova, izjavio je američki državni podsekretar Nikolas Berns, a prenosi u sredu "Glas Amerike".

Gostujući u utorak uveče u nevladinoj organizaciji, Savetu za međunarodne odnose, Berns je rekao da je isključena mogućnost bilo kakvog oružanog sukoba u vezi s kosovskom nezavisnošću. "Srbija je izgubila Kosovo još 1999. godine i nikada ga neće vratiti", rekao je Berns i dodao da je isključena mogućnost podele kosovske teritorije.

Berns je naglasio da je u poslednjih osam dana, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, bilo primetno različito ponašanje albanskih i srpskih vlasti. Kosovski lideri, kako je rekao američki zvaničnik, "ostali su suzdržani na srpske provokacije, odlučni da zaštite prava srpske manjine". "U Beogradu je napadnuta američka ambasada, posle užasne retorike, koja nažalost podseća na prošla vremena", naveo je Berns.

"Ja sam morao da zovem srpskog premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi Si-En-En kako bi video šta se događa sa našom ambasadom i da pošalje policijske snage. I to su na kraju uradili", rekao je Berns.

Pogledajte još