VAC ne odustaje od preuzimanja Novosti

BEOGRAD, 25. maja 2011. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije odlučiće do sredine jula da li će austrijskom Ost holdingu, koji je u vlasništvu nemačke medijske grupacije Vac (WAZ), odobriti preuzimanje 62,4 odsto akcija kompanije "Novosti" iz Beograda, rečeno je u sredu Beti u Komisiji.

Ost holding je u januaru 2009. godine podneo zahtev za odobrenje Komisije za sticanje većinskog vlasništva u "Novostima", a u januaru 2010. je dopunio zahtev.

Komisija je u maju 2011. godine odbila žalbu austrijske firme na njenu odluku da u redovnom postupku, koji može da traje tri meseca, utvrdi tržišni udeo Vaca u Srbiji, u slučaju da preuzme većinsko vlasništvo u "Novostima".

Ost holding je osnovan 1998. godine kao kompanija za upravljanje udelima Vac grupacije u istočnoj Evropi. Ta kompanija je prošle godine saopštila da je počela da preuzima udele u "Novostima", kupovinom 100 odsto vlasništva austrijske firme "Ardos".

"Ardos" je jedna od tri kompanije preko koje je beogradski biznismen Milan Beko postao većinski vlasnik "Novosti". U posedu "Ardosa" je 24,9 odsto akcija "Novosti", dok druga usutrijska firma "Trimaks" ima udeo od oko 25 odsto, a kiparska kompanija "Karamat" ima 13 odsto akcija te beogradske medijske kompanije.

Komisija za hartije od vrednosti je najavila da će do sredine juna završi postupak utvrdjivanja povezanosti firmi koje su kupile kompaniju "Novosti".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.