Kako se hrane muškarci

Na nedavno održanom simpozijumu u Beču pod naslovom: „Kako se hrani muškarac? Kako muškarac kuva?“ stručnjaci su se specijalno bavili ishranom muškaraca.

Dobar izgled je svakom mladiću važan, ali kvalitetna ishrana u njihovom životu najčešće nije tema. U trendu je lepo, ali ne i zdravo telo.

Stručnjaci su zaključili da mladićima nedostaje samopouzdanje da se svesno posvete zdravoj ishrani. Zdravo izgledati i biti zdravo se kod mladića potpuno različito vrednuje. Spoljni izgled i muževna pojava najčešće je mnogo važnija od sopstvenog zdravlja.

Takođe je izraženo da mladi muškarci pokazuju izuzetno interesovanje za sport, ali ne pokazuju preventivno razmišljanje po pitanju ishrane, tvrdi bečki istraživač Manfred Centner.

Posebno materijalno loše stojeći mladići imaju deficite u svom statusu ishrane i znanju o tome, kao i po pitanju svakodnevnog vođenja računa o svom zdravlju.

Posledice takvog ponašanja ogledaju se u godišnjem izveštaju o ishrani iz 2008. godine. Prema tom izveštaju

17 odsto srednjoškolaca muškog pola imaju prekomernu težinu, njih 13 odsto je gojazno sa posledicama po zdravlje, omiljeno jelo skoro svih muškaraca je meso, trećina njih retko ili uopšte ne konzumira sveže voće

, više od polovine mladića ne jede integralne proizvode, nerado jedu voće i uglavnom jedu meso.

Međutim i pored takvih rezultata, polovina gojaznih mladića je zadovoljna svojom težinom. Stručnjaci zaključuju da se lična odgovornost za zdravlje i telo u društvu ne smatra tipično muškom stvari.

Zanimljiv detalj je da je u Austriji sve veći broj mladih gojaznih, dok istovremeno oblast fitnesa beleži najbrži rast.

Posledice nezdrave ishrane su dramatične, smatraju stručnjaci: u Nemačkoj su godišnji troškovi za bolesti prouzrokovane prekomernom telesnom težinom sa 15 porasli na 20 milijardi evra, dok u SAD troškovi iznose 117 milijardi dolara.

(Compress)

BEČ, 25. maja 2011.

Pogledajte još