OD MENTALNOG ZDRAVLJA DO AKADEMSKOG ZVANJA: Kako svađe roditelja mogu da deluju na decu?

Normalno je da se roditelji posvađaju, ali način na koji te nesuglasice utiču na decu može da varira. Šta roditelji mogu da učine da ograniče štetu prouzrokovanu svojim svađama?

Ono što se događa kod kuće utiče na dugoročno mentalno zdravlje i razvoj dece, ali problemi ne mogu da nastanu samo u odnosu između roditelja i deteta.

Način na koji se roditelji slažu takođe ima veliku ulogu u dobrobiti deteta, s potencijalom da utiče na sve, od mentalnog zdravlja do akademskog uspeha i budućih odnosa.

U većini slučajeva svađe će imati male ili nikakve negativne efekte na decu. Ali kada roditelji viču i ljute se, kada se konstantno povlače u sebe zbog problema ili imaju periode u kojima ne razgovaraju jedno s drugim, ponekad se mogu pojaviti problemi.

Britanska i međunarodna istraživanja sprovedena tokom nekoliko desetina godina ukazuju na to da deca već od šestog meseca, ako su izložena sukobima, mogu da imaju povećan broj otkucaja srca i mogu da reaguju povećanim izlučivanjem hormona stresa.

Odojčad, deca i adolescenti mogu da pokazuju znakove poremećenog ranog razvoja mozga, poremećaja spavanja, anksioznosti, depresije, poremećaja ponašanja i drugih ozbiljnih problema kao posedicu života sa teškim ili hroničnim porodičnim sukobima.

Slični efekti vidljivi su i kod dece koja su izložena stalnim, ali manje intenzivnim sukobima, u poređenju sa decom čiji roditelji konstruktivno raspravljaju ili rešavaju sukobe.

Uticaji roditeljskih odnosa na decu nisu uvek onakvi kakvi bi se mogli očekivati. Na primer, razvod ili odvojen život roditelja često se doživljavao posebno štetnim i trajnim efektom na mnogu decu.

Prema novim saznanjima, smatra se da bi u nekim slučajevima štetu mogle da nanesu svađe roditelja pre, tokom i nakon razvoda, a ne sam razvod.

Često se pretpostavlja da genetika ima odlučujuću ulogu u tome kako deca reaguju na sukob. Takođe se sve češće smatra da se osnovni genetski rizici za loše mentalno zdravlje mogu pogoršati, ili poboljšati, porodičnim životom.

Čini se da je kvalitet odnosa roditelja ključan, bez obzira na to da li žive ili ne žive zajedno, ili da li su deca genetski povezana sa roditeljima ili ne.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još