Bodiroga: Reprezentacije je svetinja!

Aleksandar Džikić će predvoditi igrače do 20 godina, Dejan Mijatović do 19, Marko Ičelić do 18, Saša Nikitović do 16, dok je Univerzitetska reprezentacija dodeljena Luki Pavićeviću, a Vanja Guša je dobio selekciju koja će se takmičiti na evropskim Olimpijskim igrama mladih - EYOF.

"KSS ima apsolutno poverenje u sve izabrane trenere. Želeo bih da im čestitam zato što su i pored klupskih i privatnih obaveza prihvaliti rad sa mlađim kategorijama reprezentacije. Savez će pokušati da im pruži maksimalnu autonomiju u radu, ali tu smo i da pomognemo ako zatreba", rekao je Bodiroga novinarima u Beogradu.

On je dodao da su odluke o trenerima donete u dogovoru sa selektorom seniorske reprezentacije Srbije Dušanom Ivkovićem i predsednikom KSS-a Draganom Đilasom.

Bodiroga je rekao da je želja Saveza da se vrati trend po kojem mladi igrači imaju veliku ulogu u svojim klubovima i reprezentaciji, kao što je to bilo ranijih godina.

"To nije stvar kojom trebaju da se bave samo klubovi, već svi oni koji čine košarkašku organizaciju. I Savez i klubovi i sudije I mediji", ocenio je potpredsednik KSS-a.

Bodiroga je dodao da Savez neće dozvoliti nikome sa strane da se meša u rad i utiče na odluke o trenerima i igračima.

"Savez je uvek iznad pojedinaca, a reprezentacije je svetinja", kazao je Bodiroga.

Na pitanje novinara da li će FIBA Evropa pomoći nacionalnim savezima prilikom plaćanja osiguranja za igrače koji igraju u američkoj NBA ligi, kako bi učestvovali na Evropskom prvenstvu 2011, Bodiroga je
rekao da evropska kuća košarke nema novčanih sredstava da učestvuje i pomogne u tome.

"FIBA Evropa se neće mešati, već će sve biti na dogovoru saveza i igrača. Prema probnom programu trebalo bi da svaki savez dodatno plati 0.7 ili jedan odsto od poslednjeg ugovora koji je potpisao taj igrač sa NBA ekipom. Ako se igrač vratio u Evropu, onda će se računati po novom ugovoru", kazao je Bodiroga.

Bodiroga nije mogao da saopšti detaljniju sliku o dugovanjima KSS-a, ali je rekao da su "dugovi izgleda veći nego što se to činilo pre mesec dana", kada je aktuelno rukovodstvo preuzelo rad Saveza.

On je dodao da će u narednih mesec dana biti više priče o generalnom sekretaru KSS-a, koji bi po pisanju srpskih medija trebalo da bude Andrija Kleut.

Kleut je trenutno generalni sekretar fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Pogledajte još