Nasa u službi arheologije

VAŠINGTON, 26. maja 2011. (Beta-AFP) - Arheološko blago, 17 piramida i hiljade grobnica i drevnih kuća, pronadjeno je u Egiptu upotrebom snimaka satelita američke svemirske agencije Nasa.

Ranijim iskopavanjima otkriveno je prisustvo više arheoloških gradjevina, uključujući dve piramide, navodi Bi-Bi-Si, koji je finansirao iskopavanja i snimio dokumentarni film o otkrićima. Američki arheolog Sara Parčak i njen tim vršili su iskopavanja u Sakari i Tanisu na severoistoku Egipta kako bi utvrdili kako se satelitski snimci kogu upotrebiti u arheologiji. Sara Parčak je više od godinu dana koristila snimke satelita koji se nalazi na visini od 700 metara i koji je infracrvenim zracima snimio lokacije na kojima se, kako se pretpostavljalo, nalaze drevne gradjevine.

Satelit agencije Nasa može da otkrije predmete pod zemljom čiji je prečnik manji i od jednog metra. Infracrveni zraci prave razliku izmedju različitih zakopanih materijala, čime se prepoznaju strukture, kakve su drevne kuće od glinenih cigala, koje su najgušći materijal u tlu u okruženju. Infracrveni zraci omogućavaju i otkrivanje oblika struktura, kuća, grobova i hramova.

Pogledajte još