fbpx

Novi Džejms Bond je Srbin

Džefri Diver (Jeffry Deaver), pisac novog romana o tajnom agentu 007, smestio je radnju svog novog romana u Srbiju, očekujete uskoro Džejmsa Bonda kako jede ćevape i druži se s BIA.

Deo materijala iz nove knjige nalazi se na sajtu: Bond dolazi u Srbiju i govori srpski jezik. Prva dva poglavlja možete pročitati ovde.

Radnja romana o najpoznatijem tajnom agentu ovaj put je smeštena u Srbiju i Dubai, a Džefri Diver je glavnog junaka opisao kao “čoveka sa ozbiljnog lica sa lovačkim ponašanjem”.

U ovom nastavku, Bond se vraća iz Avganistana, i regrutovan je u novoj tajnoj agenciji koja je nezavisna od MI5 i MI6.

Diver je, za razliku od Sebastijana Falksa koji je radnju svog originalnog romana o špijunu ubacio u 1967. godinu, priču smestio u sadašnje vreme, šalje svog junaka u Srbiju, i “daje mu odrešene ruke” da uradi sve što je potrebno da pokuša da spase živote hiljade ljudi, piše "Blic".

U nekoliko poglavlja knjige opisano je kako je Bond stigao u Srbiju...

Bond na početku putuje vozom od Beograda do Novog Sada i ističe nekoliko zapažanja o Srbiji, između ostalog da na ulicama ima „najviše automobila marke ‘zastava’“.

Potom, Bond se smešta u Novom Sadu, opisuje zgrade koje ga okružuju, a zaplet počinje. Agent 007 dobija poruku da se nađe u jednom restoranu, na roštilju sa čovekom koji govori sa jakim irskim naglaskom. Restoran u knjizi ima zanimljivo ime - „Roštilj“.

Bond shvata da je Irac meta, ali mu iz centrale nalažu da ne „radi“ sam, već da se sretne sa dvojicom operativaca BIA, srpske tajne policije.

Jedan od agenata pominje da se njegov brat borio sa „Tigrovima“, jedinicom Željka Ražnatovića Arkana, pokušavajući da izmami neku reakciju od Bonda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.