TV PREMIJERA: "Dosije Кosovo - Račak", igrano-dokumentarni film na RTS1, u četvrtak 21. aprila u 21.00 čas

Dokumentarno-igrani film "Dosije Кosovo - Račak" autorke Slađane Zarić, donosi odgovore na mnoga pitanja o najkontroverznijem događaju u novijoj srpskoj istoriji,

Кo je u Račku stradao 15. januara 1999. godine? Da li je to bila legitimna antiteroristička akcija srpske policije kako se to tada tvrdilo u Jugoslaviji ili je bio masakr civila i zločin protiv čovečnosti kako je predstavnjeno u albanskim medijima i kako su to tada okarakterisali zapadni političari? Da li su nas bombardovali zbog Račka? Šta se u tom selu nadomak Uroševca za koje niko nije znao pre 1999. godine zaista dogodilo? Šta nam je kao odgovor donela haška sudnica?

Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovor donosi novi dokumentarni film Slađane Zarić koji će na RTS-u biti premijerno emitovan u četvrtak 21. aprila u 21 čas (RTS1).

Dokumentarno-igrani film "Račak" deo je serijala "Dosije Кosovo", koji Radio televizija Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Slađana Zarić Foto: Gordan Jović

- Prvi put posle 23 godine, gledaoci će moći da saznaju šta se, iz sata u sat, u selu Račak dešavalo 15. januara 1999. godine. U ovom filmu, priču o tom danu za RTS prvi put iznose učesnici akcije, brojni pripadnici policije koji su toga dana bili u Račku. Film donosi i do sada nikada u celosti emitovan arhivski snimak američke agencije AP, koji je nastao u Račku u jutarnjim satima tog 15. januara - kaže Slađana Zarić.

U filmu će biti prikazane i ekskluzivne fotografije pripadnika Račke UČК jedinice koje demantuju tezu da su u Račku ubijeni, kako se govorilo, "nedužni civili".

U dokumentarno – igranom filmu "Dosije Кosovo – Račak" govore i forenzičari, kao i advokati koji su učestvovali u procesu suđenja Slobodanu Miloševiću u Haškom Tribunalu.

Račak je bio prva tačka optužnice, jedini događaj za koji se teretio bivši predsednik Jugoslavije a koji se dogodio pre početka bombardovanja 1999. godine. Кrajnji epilog suđenja u Hagu je da za Račak niko nije osuđen. Slobodan Milošević je preminuo, sudija je u procesu protiv Šainovića, Milutinovića i ostalih odustao od Račka.

U optužnici protiv generala policije Vlastimira Đorđevića nema Račka U njegovoj presudi, događaj u Račku se navodi samo u hronologiji dešavanja na Кosovu a ne kao optužujući događaj koji je podložan dokazivanju.

- Jedina presuda za Račak, za ono što je korišćeno kao razlog za bombardovanje Jugoslavije, doneta je u sudu u Prištini 2002. godine kada je za ubistvo u Račku na 15 godina zatvora bio osuđen pripadnik policije iz Uroševca koji po sopstvenom priznanju koji iznosi u novom RTS filmu, u Račku toga dana nije ni bio... - zaključuje Slađana Zarić.

Odgovore na mnoga pitanja o ovom najkontraverznijem događaju u novijoj srpskoj istoriji donosi film "Dosije Кosovo- Račak", koji autorski potpisuje novinarka Slađana Zarić.

Snimanje filma "Dosije Kosovo RAČAK"

Izvor: RTS
Foto: Aleksandar Vukobratović/Promo

Pogledajte još