Mladić na putu za Hag?

BEOGRAD, 26. maj 2011. (FoNet) - Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nalazi se u avionu koji leti za Hag, gde je pred Haškim sudom optužen za genocid, javila je danas Radiotelevizija Srbije, a kasnije su to nadležni državni organi Srbije demantovali.

SARAJEVO, 26. maj 2011. (FoNet) - Advokat Miloš Šaljić, zastupnik porodice Ratka Mladića, izjavio je danas da je Mladićeva porodica u šoku zbog saznanja da je on uhapšen, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

"Ja sam čuo da je potvrđena informacija. Porodica do ovog trenutka nije imala nikakva saznanja o hapšenju", rekao je Šaljić.

Dnevni avaz izveštava da se Mladić, koji je uhapšen jutros u Srbiji, nalazi u avionu za Hag.

MLADIĆ JE U SRBIJI

BEOGRAD, 26. maj 2011. (FoNet) - Koordinator Vlade Srbije za odnose sa javnošću Slobodan Homen demantovao je danas da je haški optuženik Ratko Mladić, koji je jutros uhapšen, već izručen Haškom tribunalu i naveo da je Mladić još u Srbiji.

"Mladić nije izručen, nije u avionu, niti to može da se desi, dok nadležni sud ne donese odluku, a posle toga i Ministarstvo pravde Srbije", izjavio je Homen na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

BIOGRAFIJA RATKA MLADIĆA

BEOGRAD, 26. maj 2011. (FoNet) - Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je danas uhapšen u Srbiji zbog optužbe za genocid, rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božanovići, u Bosni i Hercegovini.

Po završetku osnovne škole, Mladić je otišao u Sarajevo, gde je neko vreme radio kao metalostrugar.
Završio je Vojnoindustrijsku školu u Zemunu i diplomirao na Vojnoj akademiji u Beogradu 1965. godine.

Bio je komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine, kada je smenjen, ukazom tadašnjeg predsednika srpskog entiteta u BiH.

Haški sud je Mladića 25. jula 1995. godine optužio za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog progona, ubistava, deportacije i nehumanog postupanja, terorisanja i uzimanja talaca.

Pod Mladićevom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od 7.000 zarobljenih Muslimana na području Srebrenice.

Mladić je optužen da je pod njegovom komandom granatirano Sarajevo i snajperski ubijani civili.

U bekstvu je Mladić bio od kraja 1996. godine. Utvrđeno je da je Mladić u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine.
Penziju je Mladić uredno primao do novembra 2005. godine, kada mu je ukinuta pod pritiskom zapadnih zemalja i tribunala.

Sva nepokretna imovina Mladiću je zamrznuta od aprila 2006.godine.

Pogledajte još