ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kovid može povećati rizik od retkih krvnih ugrušaka u oku

Osobe obolele od kovida-19 mogu imati povećan rizik od retkih krvnih ugrušaka u oku koji ugrožavaju vid mesecima nakon toga, pokazuje novo američko istraživanje.

Budući da zaraze virusom SARS-CoV-2 povećavaju rizik od začepljenja krvnih sudova na drugim mestima u telu, naučnici su proučavali skoro pola miliona pacijenata obolelih od kovida-19 kako bi videli hoće li razviti ugruške u venama ili arterijama mrežnjače, nervnom tkivu u zadnjem delu oka koje prima slike i šalje ih u mozak.

Tokom šest meseci praćenja kod 65 pacijenata razvila se okluzija (tromboza) vene u mrežnjaci.

Iako je taj broj mali, on odražava statistički značajno povećanje od 54 posto u poređenju sa stopama pre kovida, prema izveštaju objavljenom u medicinskom časopisu "JAMA Ophthalmology".

Ugrušci retinalnih arterija bili su 35 posto češći nakon kovida-19 nego pre pandemije, ali ta je razlika možda bila posledica slučajnosti, zaključili su naučnici.

Ugrušci su se najčešće javljali kod bolesnika s drugim stanjima koja su povećala rizik od problema s krvnim sudovima, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Čini se da rizik od ugrušaka nije povezan sa ozbiljnošću zaraze koronavirusom.

Studija ne može dokazati da je kovid-19 uzrokovao ugruške u očima tih pacijenata, istakli su naučnici, rekavši da su potrebne veće studije kako bi razjasnile to pitanje.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još