Bramerc pozdravio hapšenje Mladića

HAG, 26. maja 2011. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je u četvrtak hapšenje generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, odajući priznanje vlastima Srbije.

"Pozdravljam hapšenje Ratka Mladića danas u Srbiji. Očekujemo aranžman za njegovo prebacivanje u Hag, gde će mu biti sudjeno pred Medjunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", piše u Bramercovoj pisanoj izjavi objavljenoj u Hagu.

Haško tužilaštvo, prema Bramercovoj izjavi, "odaje priznanje srpskim vlastima na obavljenom poslu i hapšenju Ratka Mladića, a naročito Savetu za nacionalnu bezbednost i Akcionom timu".

"Mi im se zahvaljujemo na tome što su ispunili svoje obaveze prema Tribunalu i prema pravdi. Mi, isto tako, cenimo napore medjunarodne zajednice u pružanju podrške merama da se obezbedi hapšenje Ratka Mladića", naglasio je Bramerc.

Glavni tužilac je izjavio i da "sa vestima o hapšenju Mladića, najviše misli na žrtve zlocicna počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji" "Te žrtve su preživele nezamislive užase - uključujući genocid u Srebrenici - a zadovoljenje za to je mnogo zakasnilo. Hapšenje Ratka Mladića je, takodje, značajno za sve narode u bivšoj Jugoslaviji. Verujemo da ono može imati pozitivan uticaj na pomirenje u regionu", podvukao je Bramerc.

Današnji je dan, po njegovim rečima, važan i za medjunarodnu zajednicu, zato što Mladićevo hapšenje "jasno signalizira da posvećenost pravdi medjunarodne zajednice ukorenjena". "Današnji dogadjaji pokazuju da ljudi odgovorni za teška kršenja medjunarodnog prava više ne mogu računati na to da neće biti kažnjeni", zaključio je tužilac Bramerc u izjavi povodom hapšenja Mladića.

Pogledajte još